Forum www.forchem.fora.pl Strona Główna

 Maślan etylu z maślanu sodu

Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Autor Wiadomość
wojtek9




Dołączył: 21 Sie 2013
Posty: 24
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 17:17, 23 Sie 2013    Temat postu: Maślan etylu z maślanu sodu

Maślan etylu można otrzymać następująco. Kawałki masła gotuje się z roztworem wodorotlenku sodu. W wyniku zmydlania tłuszczów (estrów) kwasu masłowego otrzymuje się w ten sposób maślan sodu. Później wygotowaną mieszaninę (jest w niej glicerol, maślan sodu, masło i wodorotlenek sodu) wlewa się do mieszaniny etanolu i kwasu siarkowego i wstawia się do łaźni wodnej. Powstaje pachnący ananasami eter- maślan etylu.

Moje pytanie dotyczy tego, w jaki sposób z maślanu sodu powstał ester. Przecież reakcja estryfikacji to reakcja kwasu z alkoholem, a tu mamy sól kwasu i alkohol. Czyżby maślan sodu rozkładał się do kwasu masłowego? (hydroliza?)

Proszę o szybką odpowiedź.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
1SnajpeR7




Dołączył: 03 Gru 2013
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 21:35, 03 Gru 2013    Temat postu: Re: Maślan etylu z maślanu sodu

wojtek9 napisał:
Maślan etylu można otrzymać następująco. Kawałki masła gotuje się z roztworem wodorotlenku sodu. W wyniku zmydlania tłuszczów (estrów) kwasu masłowego otrzymuje się w ten sposób maślan sodu. Później wygotowaną mieszaninę (jest w niej glicerol, maślan sodu, masło i wodorotlenek sodu) wlewa się do mieszaniny etanolu i kwasu siarkowego i wstawia się do łaźni wodnej. Powstaje pachnący ananasami eter- maślan etylu.

Moje pytanie dotyczy tego, w jaki sposób z maślanu sodu powstał ester. Przecież reakcja estryfikacji to reakcja kwasu z alkoholem, a tu mamy sól kwasu i alkohol. Czyżby maślan sodu rozkładał się do kwasu masłowego? (hydroliza?)

Proszę o szybką odpowiedź.


Ciekawe.

Ale ja chyba mam już rozwiązanie:
C3H7CO[ONa] + C2H5O[H] --(H2SO4)->* C3H7COOC2H5 + NaOH.

Nie wiem, czy o to chodziło...

* - nie dało się wzoru kwasu siarkowego napisać nad strzałką (bez rysowania w programie graficznym), więc improwizowałem.

PS: Temat trochę stary, ale nikt w nim nie napisał aż do wczoraj, dlatego odpisałem.
Edit: Drobna poprawka, teraz powinno wszystko grać.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez 1SnajpeR7 dnia Czw 19:58, 05 Gru 2013, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Raghnall




Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 16:54, 15 Gru 2013    Temat postu:

W ogóle skąd tam się ten kwas masłowy bierze? Przecież w maśle są kwasy tłuszczowe o znacznie większej ilości atomów węgla, a takiego masłowego raczej nikt w świeżym maśle mieć nie powinien. Ja bym powiedział, że to raczej nie zadziała, ale pewnie się mylę. Jestem tylko zwykłym licealistą Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
1SnajpeR7




Dołączył: 03 Gru 2013
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 16:59, 15 Gru 2013    Temat postu:

Raghnall napisał:
W ogóle skąd tam się ten kwas masłowy bierze? Przecież w maśle są kwasy tłuszczowe o znacznie większej ilości atomów węgla, a takiego masłowego raczej nikt w świeżym maśle mieć nie powinien. Ja bym powiedział, że to raczej nie zadziała, ale pewnie się mylę. Jestem tylko zwykłym licealistą Smile

Może się te kwasy tłuszczowe w odpowiednich warunkach rozkładają do kwasu masłowego? Tak podejrzewam, że stąd one się biorą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Raghnall




Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 17:04, 15 Gru 2013    Temat postu:

Ale w jakich warunkach? Tu nie ma nic na ten temat. Na pewno nie od ciepła, bo by ci na patelni powstawał kwas masłowy i wszystko byłoby gorzkie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
1SnajpeR7




Dołączył: 03 Gru 2013
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 17:23, 15 Gru 2013    Temat postu:

Kwas masłowy - powstaje podczas rozkładu (jełczenia) masła, nadając mu charakterystyczny przykry zapach.

Myślę, że ciepło też się przyczynia, ale to zjełczenie masła (podobnie jak rdzewienie żelaza) to tylko kwestia czasu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Raghnall




Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 17:35, 15 Gru 2013    Temat postu:

Och naprawdę? (:
Czyli doświadczenie trwa tydzień? Oczywiście, że jełczenie masła to kwestia czasu, ale nie zjełczeje ci przez 5 minut grzania.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum www.forchem.fora.pl Strona Główna -> Chemia organiczna Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
gBlue v1.3 // Theme created by Sopel & Programosy
Regulamin