Forum www.forchem.fora.pl Strona Główna

 Jakość wody

Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Autor Wiadomość
kargul




Dołączył: 09 Gru 2013
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 12:45, 09 Gru 2013    Temat postu: Jakość wody

W jaki sposób (ogólnie dostępnymi sposobami) można ocenić jakość wody ?
Mogę ocenić wzrokowo jej przejrzystość lub sprawdzić ph . I co mi to daje ? A co mogę jeszcze sprawdzić ?

Pozdrawiam.

p.s. fajnie, że powstało takie forum bo już kiedyś szukałem chemicznego forum i nie znalazłem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
1SnajpeR7




Dołączył: 03 Gru 2013
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:01, 09 Gru 2013    Temat postu:

Odczyn pH można sprawdzić za pomocą wywaru z czerwonej kapusty.
Przygotowanie odczynnika:
-drobno pokroić 1-2 liście czerwonej kapusty
-zalać szklanką wody (najlepiej destylowanej i gorącej)
- wyrzucić liście.

Kolor wywaru, a odczyn roztworu:
Czerwony/różowy - odczyn kwaśny
Fioletowy - odcz. obojętny
Niebieski/zielony - odcz. zasadowy (musiałem zmienić, bo coś nie chciało mi przyjąć w pierwotnej wersji)

Twardość można sprawdzić za pomocą mydła (szarego) - brak piany i osad świadczą o twardej wodzie.


Post został pochwalony 1 raz

Ostatnio zmieniony przez 1SnajpeR7 dnia Wto 20:05, 10 Gru 2013, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kargul




Dołączył: 09 Gru 2013
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 21:48, 09 Gru 2013    Temat postu:

1. A jak już znam ph to i tak nie wiem konkretnie jakie związki powodują to ph ? jak mogę się dowiedzieć ?
2. Nawiązując do twardości wody, jeśli załóżmy , że nie będzie się pienić szare mydło i będzie osad (gdzie na mydle ? ) to skąd poznać jakiego rodzaju jest to twardość (nietrwała/trwała) ?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
1SnajpeR7




Dołączył: 03 Gru 2013
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 19:42, 10 Gru 2013    Temat postu:

1. Ogólnie:
Kwasowe - rozpuszczone kwasy (nieorganiczne lub organiczne)
Zasadowe - rozpuszczone substancje zasadowe (zasady, niektóre sole, mało prawdopodobne, ale też aminy, amoniak)
2. Osad w naczyniu. Ogólnie to można przyjąć taką reakcję (uznajemy, że mamy mydło potasowe):
R - reszta palmitynowa (nie chcę pisać wzoru)
A - reszta kwasowa (np. Cl)
2RCOOK + CaA --> (RCOO)2Ca + KA
Choć Ca może być zastąpione przez Mg i na to samo wychodzi.
I ważna regułka (jestem w II klasie, ale czytam już podręcznik z III kl.)
Mydła wapniowe i magnezowe nie rozpuszczają się w wodzie, z kolei potasowe i sodowe są rozpuszczalne.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez 1SnajpeR7 dnia Śro 19:01, 11 Gru 2013, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum www.forchem.fora.pl Strona Główna -> Laboratorium Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
gBlue v1.3 // Theme created by Sopel & Programosy
Regulamin